TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-1028

Egészségesebben, tudatosan élni a Diótörőkkel

1-300x212

Európában nagy hagyománya van a civil szervezetekkel való tartalmas együttműködésnek az élet számtalan területén.

Az újabb csatlakozók között hazánkra mindez elég gyengén jellemző, csakúgy, mint az egészségben élés fontosságának, az életminőség tudatos javításának szelleme, ami a régebbi tagországokban mindennapos gyakorlat.

Mindez kifejeződik az egészségstatisztikai adatokban csakúgy, mint a mindennapi élet szervezésében.

Magyarország nagyon rosszul áll ebben az összevetésben, az országon belül pedig régiónként is nagy eltérések tapasztalhatók.

A Diótörés Alapítvány a Somogy megyei (DDR) intézményében megvalósított pályázata ezt az állapotot hivatott javítani. Itt betekinthet a DD-i régióban megvalósuló, de hatását tekintve országosan is ható pályázatunkba.

A TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-1028 számon, „Ó, de jó, egészséges a dió……………..” címen az alapítvány nehéz körülmények között teljesítő szakembereinek, önkénteseinek, és a támogatóknak ad alapvető funkcionális szükségleteikhez segítséget, mely rugalmasan beilleszthető mindennapi aktivitásuk és öngyógyító programjaik körébe.

Munkahelyi egészségtervet készítettünk, melynek alapja, hogy egészségünk nem tekinthető statikus állapotnak, napról napra dinamikusan változik, és számos tényező befolyásolja.

Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők

  • Demográfiai adatok
  • Gazdasági környezet
  • Természeti és épített környezet
  • Szociális helyzet
  • Biztonság
  • Az egyén életmódja
  • Mentálhigénés állapot

Az egészség fogalmát, az egészségi állapotot befolyásoló, meghatározó tényezőket a szűken vett „egészségügy” – és ezen belül a „gyógyítás ügy” – eszközein és gyakran a kompetenciáján is túlmutató, lényegesen szélesebb körben értelmezik.

Mindez hosszú távon hozzájárul egészségük megőrzéséhez és esetleges káros szenvedélyeik (pl. dohányzás) csökkentéséhez, leküzdéséhez.

Esetkonferenciákon, rendezvényeken, saját szervezésű programjaikon találkozva munkatársainkkal, önkénteseinkkel, szemléletünk példát mutat tágabb környezetünk tagjainak is, hosszabb távon javítva a rossz hazai egészségstatisztikai mutatókat és nem utolsó sorban az érintettek életminőségét is, megvalósítva ezzel a pályázatban foglalt célokat.

Rádió Q riportja a folyó projektekről ↓

 

Önkéntes kolléga

Kollégák

100_3755-1-300x225

A projekt elsődleges helyszíne: Diófa Otthon, Somogy megye